16 latvieši atgriezušies no misijas Arktikā.

16 latvieši atgriezušies no misijas Arktikā.

No vietas, kur tikai retais ir kāju spēris, kur polārlāču ir vairāk nekā cilvēku, un dabas varenībai nav robežu.

22. jūlijs, 2024 Galamērķi
Ceļojumu sākām ar ātrlaivu braucienu pāri Arktiskajam līcim. Sajūta bija neticama – mēs kā īsti ziemeļu kovboji cīnījāmies ar viļņiem un lauzāmies caur dreifējošiem ledus gabaliem un rotaļīgiem tuklīšu bariem.
Kad nonācām Sveabreen, tad pa īstam sapratām, ka esam nokļuvuši pavisam citā pasaulē. Apkārt vieni vienīgi klajumi un, cik tālu vien veries, nevienas dzīvas dvēseles. Tikai mēs un Arktiskie plašumi.
Tur, ledāja pakājē un pludmalē, mēs izveidojām mūsu pirmo nometni. Kas par skatu! Pirmās dienas bija pārsteidzošas un iespaidiem bagātas, jo pieredzējām pirmās virsotnes, pastaigu uz prātam netverami skaistu un varenu ledāju, ziemeļbriežus, kurus interesē mūsu klātbūtne, un rotaļīgās polārlapsas.
Pieredzējām arī pirmo nakti, kurā katrs no dalībniekiem uz maiņām 2 stundas gāja sardzē, aizstāvot apmetni no dzīvniekiem, galvenais - polārlāčiem. Kas par pieredzi! Saule nenoriet, nometne guļ, tu esi viens ar signālraķešu pilstoli un savām domām.
Plāns apgriezās kājām gaisā, kad atgriežoties no pārgājiena, uz telts atradām brīdinājuma vēstuli, ka nekavējoties ir jāveic evakuācija no nometnes, jo tuvojas vētra. Ja to neizdarīsim līdz plkst. 18.00 (t.i. stundas laikā), tad nākamreiz laivas varēs atbraukt mums pakaļ tikai pēc 5 dienām. Nekavējoties novācām apmetni un piedzīvojām evakuāciju uz tuvāko “apdzīvoto” vietu, Pyramiden pilsētu.
Negaidīti ierodamies vietā, kur padomju laiku vēsture satiekas ar Arktikas skarbumu. Visā plašajā pilsētā esam tikai mēs un 7 darbinieki! Visas ēkas ir pamestas, vizuāli skats kā Černobiļā. Pilsēta tika evakuēta 1998. gadā un pēc tam tur neviens vairs nedzīvo. Kamēr laikapstākļi norimst, esam šeit, devāmies pa vecajiem ogļraču ceļiem un vērojām apkārtni no tuvējo kalnu virsotnēm. Šis bija ceļojums laikā.
Pāris dienas vēlāk atgriezāmies Lonjearbaienā (tālāk apdzīvotajā pilsētā Ziemeļos). Devāmies pārgājienā uz Pasaules sēklu banku, vērojot skatu uz lidostu, veco ogļraču trošu ceļu. Tik daudz vēstures un dabas vienā vietā!
Un kā ķirsītis uz kūkas, noslēgumā - pārgājiens uz ledāju. Katrs solis bija piedzīvojums un skati uz brīdi lika aizmirsties. Tik dažādi segumi, pa kuriem gājām.
Ja apkopo pieredzēto ceļotāju atsauksmes, šis ir aizraujošākais un neaizmirstamākais piedzīvojums viņu dzīvēs. No sirdi plostošiem skatiem un aizraujošiem pārgājieniem līdz naktīm, kurās stāvi sardzē, aizsargājot grupu no polārlāčiem. Katra, absolūti katra diena - emociju un pārsteigumu pilna.
Ja meklē vietu, kurp doties, kur tikai retais spēris savu kāju, vietu, kurā zinātnieki meklē atbildes uz dabas noslēpumiem, un polārlāču ir vairāk nekā cilvēku – laipni lūgts Arktikas misijā! 2025. gadā dosimies no 13. līdz 22. jūlijam. Piesakoties līdz 1. novembrim, 100 EUR atlaide: https://rover.lv/svalbarda-arktikas-misija-368

Patika raksts? Padalies!

background image background image

Iedvesmas stāsti

Atrodi iedvesmu nākamajam izaicinājumam un iegūsti padomus no ceļotājiem, kas to jau ir piedzīvojuši.

...